04 мар 2024, 11:07
Ива Вълчева: Освобождението е било и винаги ще бъде вечен източник на национално самочувствие!

С общоградско честване в Хисаря бе отбелязан Националният празник на Република България Трети март. Преди официалното начало на церемонията хисарчани и гости на града извървяха пътя от паметната плоча на ген. Тодор Марков и паметника на Лейди Странгфорд до паметника"Априлци".

„След години на борба за независимост, Трети март става символ на националното обединение. Той увенчава дългогодишната борба за свобода, самостоятелност и независимост на българския народ. 

На трети март възкръсва България!

Всяка година на трети март се изправяме пред нашата съвест, изправяме се  пред нашата история и  пред свещената памет. Освобождението е било и винаги ще бъде вечен източник на национално самочувствие.“, каза в словото си кметът на община Хисаря Ива Вълчева.

Тя припомни величавата саможертва и делото на загиналите за освобождението на България Хайдут Генчо и неговата чета, борческите вериговци, староселци и красновци.

„И днес е  време за национално единство, памет и признателност към героите и жертвите, които са допринесли за освобождението на България. За момент да поспрем, да запазим мълчание, да погледнем напред и с преклонение и благодарност да си спомним за знайните и незнайни воини, просветители, възрожденци, мъже и жени, които се бориха и жертваха за свободата на нашата страна.

Да вдигнем взор и пълни с гордост, нека продължим да пазим и ценим свободата и независимостта, постигнати преди повече от век. За Родината ни! За децата ни!“, призова емоционално Ива Въчева.  

Цветя на признателност към делото на героите бяха положени от кмета на общината Ива Вълчева, народния представител Кръстьо Врачев, председателя на Общински съвет  Хисаря – Гатьо Султанов, зам.- кмета на общината Таня Марковска, представители на политически партии и общественици.

Поетично - музикалната  програма бе дело на ученици от СУ “Христо Смирненски“, ОУ „Климент Охридски“ и ОУ “Васил Левски“, Певческа група към НЧ „Антон Билкин“, кв. Веригово и  ДЮТС към НЧ „Иван Вазов-1904“ гр. Хисаря.

Тържествена заря ознаменува финала на честванията по повод Националния празник на България, организирани от Община Хисаря, Сдружение „Наследство“, СУ “Христо Смирненски“, ОУ „Климент Охридски“ и ОУ “Васил Левски“, НЧ „Антон Билкин“, кв. Веригово.

През целия ден доброволците от Общински клуб „Иноватор“, заедно със заместник кмета на община Хисаря Таня Марковска раздадоха стотици български знамена на жители и гости на курортния град.

Други Новини
01
сеп
Card image cap
Регистри за стопанската 2022-2023г. за следните землища на територията на Община Хисаря

В изпълнение на чл.74, ал.3 и ал.4 от ППЗСПЗЗ, комисията по чл.37в,ал.1 от ЗСПЗЗ обявява, че са изготвени окончателните регистри въз основа на представените проекти за разпределение за ползване за стопанската 2022-2023г. за следните землища на терито

Повече
04
окт
Card image cap
Община Хисаря обявява прием на документи за Социален работник

Община Хисаря в качеството си на бенефициент по Проект №BG05М9ОР001- 6.004-0151-C01 „Патронажна грижа + в община Хисаря ” по процедура за директнопредоставяне на безвъзмездна финансов помощ BG05М9ОР001- 6.004 „Патронажна грижа+ Компонент 2“ по Операт

Повече
05
сеп
Card image cap
Проект „Детски усмивки“

Спечеленият проект „Детски усмивки“, договор №BG05M2OP001-3.015-0010-C01, реализиран от Община Хисаря в партньорство с Детска градина „Чайка“, с.Старосел е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, чрез процедура

Повече