20 мар 2024, 11:02
Първи античен фестивал „ДИОКЛЕЦИАНОПОЛИС – КРЪСТОПЪТ НА ВРЕМЕТО“

Какъв е бил живота в град Хисаря през 3 – 4 век? Отговор на този въпрос ще даде първият античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето“, който  ще се проведе  от 5 до  7 април тази година в град Хисаря. В трите фестивални дни, чрез реконструкции на исторически събития и въздействащи спектакли ще бъде пресъздаден живота в Диоклецианопол.

В първия ден южната крепостна порта „Камилите“ ще бъде сцена на завладяващ спектакъл за основаването на града от император Диоклециан. В негова чест ще се извършат ритуалите ауспиция (гадаене за благосклонността на боговете), лустрацио (очистителен ритуал) и молитва за здравето на императора.

В останалите дни, на различни места из Археологическия резерват на Хисаря, ще бъдат разположени античен пазар, демонстрации на занаяти (грънчарство, монетосечене, бижутерство), сцени за антична мода, антична поезия.  Възстановки на на съдебни процеси срещу спекулата и срещу християни, така както са протичали по времето на император Диоклециан, демонстрации на военна екипировка, отбранителни техники, гладиаторски борби и битка между римляни и варвари ще са част от античните реконструкции. Гражданите и гостите на града ще могат да се забавляват стреляйки с лък, участвайки в  ателие за направа на антични кукли, писане на латински и гръцки език, различни настолни игри от древността.

Акцент на Античния фестивал е най-новото издание на Археологическия музей – „Пилигрим. Мистичните пътеки на Хисаря“. Книгата представя религиите, които съжителстват в града – езичество, православие, католицизъм и мюсюлманство чрез пет туристически маршрута с посещение на антични и съвременни храмове. Спектакълът „Пътят на вярата“, който зрителите ще могат да гледат на втория фестивален ден, ще представи епископите на Диоклецианополис, участвали във Вселенските събори през 5 век и посрещането на съвременните пилигрими, извървели „мистичните пътеки на Хисаря“.

Фестивалът е посветен на 1730 години от основаването на античния град Диоклецианополис и 60 години от обявяването на Хисаря  за град. Организатори на Античния фестивал са Община Хисаря, Археологически музей - Хисаря и Сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“. В програмата се включват „Театър без диплома“, Група за театрално изкуство към ОУ „Васил Левски“ и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ град Хисаря.

Други Новини
01
сеп
Card image cap
Регистри за стопанската 2022-2023г. за следните землища на територията на Община Хисаря

В изпълнение на чл.74, ал.3 и ал.4 от ППЗСПЗЗ, комисията по чл.37в,ал.1 от ЗСПЗЗ обявява, че са изготвени окончателните регистри въз основа на представените проекти за разпределение за ползване за стопанската 2022-2023г. за следните землища на терито

Повече
04
окт
Card image cap
Община Хисаря обявява прием на документи за Социален работник

Община Хисаря в качеството си на бенефициент по Проект №BG05М9ОР001- 6.004-0151-C01 „Патронажна грижа + в община Хисаря ” по процедура за директнопредоставяне на безвъзмездна финансов помощ BG05М9ОР001- 6.004 „Патронажна грижа+ Компонент 2“ по Операт

Повече
05
сеп
Card image cap
Проект „Детски усмивки“

Спечеленият проект „Детски усмивки“, договор №BG05M2OP001-3.015-0010-C01, реализиран от Община Хисаря в партньорство с Детска градина „Чайка“, с.Старосел е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, чрез процедура

Повече