04 апр 2024, 17:22
Въздействащи спектакли и исторически реконструкции в първия Античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето“

Министърът на туризма Зарица Динкова ще открие първия Античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето“.  Фестивалът ще се проведе на 5, 6 и 7 април в гр. Хисаря и е посветен на 1730 години от основаването на античния град Диоклецианополис и 60 години от обявяването на съвременния град Хисаря. В трите фестивални дни, чрез реконструкции на исторически събития, въздействащи спектакли и демонстрации  ще бъде пресъздадено древното минало на града.

         Зрелищен спектакъл, представящ основаването на града от император Диоклециан и ритуалите „Ауспиция“ (гадаене за благосклонността на боговете), „Лустрацио“ (очистителен ритуал) и молитва за здравето на императора ще  завладеят  публиката през първата вечер на фестивала.

Античен пазар, гладиаторски битки, ритуали и антична поезия ще завладеят вниманието на гостите и жителите на града  и ще ги пренесат в древността. На различни сцени, сред запазените останки на Перистилната сграда, Амфитеатъра, Римските терми и пред централната порта на крепостта ще се представят различни дейности – занаяти, демонстрации на антична мода, настолни игри, монетосечене, римска медицина, стрелби, театрални антични постановки и много други интересни неща от живота на древните хора. Освен дегустации на антични ястия и напитки своите продукти ще представят и местни производители.

В съботния ден на фестивала Археологически музей в Хисаря ще представи проекта си „ПИЛИГРИМ. Мистичните пътеки в Хисаря. Пет духовни пътя, които да извървиш“,  реализиран съвместно с Viarity Ltd, с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Изданието „Пилигрим. Мистичните пътеки на Хисаря“ ще бъде представено чрез спектакъла "Пътят на Вярата", безплатни книжки за един от маршрутите и томбола с награди по време на Античния фестивал за съвременните пилигрими. „Пътят на вярата“, представящ завръщането на епископите на Диоклецианополис от вселенските събори  и посрещането на пилигримите, извървели мистичните пътеки на Хисаря, ще бъде представен в събота вечер на сцената пред  „Камилите“.

Закриването на фестивала и тегленето на печелившите от томболата „Пилигрим. Мистичните пътеки в Хисаря“ ще е в неделя от 13.00 часа, отново на сцената на южна порта „Камилите“.

Организатори на Античния фестивал са Община Хисаря, Археологически музей - Хисаря и Сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“. В програмата се включват „Театър без диплома“, Група за театрално изкуство към ОУ „Васил Левски“ и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ град Хисаря.

Други Новини
01
сеп
Card image cap
Регистри за стопанската 2022-2023г. за следните землища на територията на Община Хисаря

В изпълнение на чл.74, ал.3 и ал.4 от ППЗСПЗЗ, комисията по чл.37в,ал.1 от ЗСПЗЗ обявява, че са изготвени окончателните регистри въз основа на представените проекти за разпределение за ползване за стопанската 2022-2023г. за следните землища на терито

Повече
04
окт
Card image cap
Община Хисаря обявява прием на документи за Социален работник

Община Хисаря в качеството си на бенефициент по Проект №BG05М9ОР001- 6.004-0151-C01 „Патронажна грижа + в община Хисаря ” по процедура за директнопредоставяне на безвъзмездна финансов помощ BG05М9ОР001- 6.004 „Патронажна грижа+ Компонент 2“ по Операт

Повече
05
сеп
Card image cap
Проект „Детски усмивки“

Спечеленият проект „Детски усмивки“, договор №BG05M2OP001-3.015-0010-C01, реализиран от Община Хисаря в партньорство с Детска градина „Чайка“, с.Старосел е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, чрез процедура

Повече